Blog › Babaúszás? Te is tartasz tőle? Eláruljuk, miért NE tedd!

Babaúszás? Te is tartasz tőle? Eláruljuk, miért NE tedd!

 

A „babaúszás” kifejezés elsőre furcsán és rémisztően hangozhat. Úszni egy pici babának, egy emberkének, aki épphogy csak megszületett? Mi értelme lenne? Nem veszélyes? Hogyan kell ezt elképzelni és mire lehet egyáltalán jó egy ilyen mozgás, amikor a kicsi még ülni sem tud egyedül?

Megmutatjuk, miért érdemes elvinni a kicsiket egy-egy ilyen foglalkozásra, még ha csak a kipróbálás erejéig is!

 

Örök kérdés és félreértés: A babaúszáson valóban úszik a baba?

 

Babaúszás: nem úszásoktatásAz egyszerű válasz: nem. A babaúszást természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy a kicsiket beleteszik egy nagy medence vízbe, ahol teljesen magukra hagyva lubickolásba kezdenek. Nem is úgy, hogy egy-két oktató szinte csecsemőket tanít meg mindenféle úszásformára, miközben anya és apa a partról ámuldozva figyel.

A babaúszás nem a szó szoros értelmében vett úszásóra és nem is úszásoktatás, a gyerkőcök nem sajátítják el az önálló vízi „életmódot”.

 

De akkor mégis mi ez? Mi az a babaúszás és mi történik egy-egy órán?

 

Egy közös, szülő-baba mozgásformáról van szó, amin egyszerre több család is részt vesz, plusz természetesen a foglalkozást vezető, tapasztalt oktató. Fontos megjegyezni, hogy legalább az egyik szülő végig fogja a kicsit az óra alatt, olyan nem fordulhat elő, hogy a baba egyedül marad a medencében.

Apropó, fogás. Sok szülőben aggodalmat kelt már az a gondolat is, hogy nem tudják, hogyan kell egy babát a vízben biztonságosan tartani. Nos, ezen senkinek nem kellene szorongania, hiszen az úszás első pár alkalma rendszerint arról szól, hogy megtanítanak az anyukáknak és az apukáknak mindent, amire szükségük lehet. Ez pedig nem csak a babaúszáson lesz majd hasznos, hanem egy egyszerű családi nyaraláson is sokat segíthet.

 Az órákon zenés, éneklős és mondókákkal tarkított játékok keretében ismerkednek a kicsik a vízzel, miközben szüleik végig mellettük állnak, hogy ne csak biztonságban legyenek, hanem ezt érezzék is.

Anya és apa megtartja a picit, siklik vele a víz felszínén, mozgatják a gyermek kicsi kezeit és lábait, szinte már táncolnak vele. Alámerülnek, kiemelkednek, hagyják a gyerkőcöt élvezni a hullámokat, közben pedig igazán minőségi időt töltenek együtt.

 

A babaúszás mikortól ajánlott? Milyen idős babák kezdhetik el?

 

Alapvetően annak sem lenne akadálya, hogy pár nappal születés után már medencébe kerüljön a baba, de az immunrendszer megerősödéséig szokás várni vele. Ez azt jelenti, hogy körülbelül négy hónapos kortól kezdhető el a foglalkozás és egészen 3-4 éves korig látogatható. Ez után már inkább az idősebb gyerekeknek szóló, tényleges úszásoktatást szokás választani.

 

A babaúszás jótékony hatásai: miért jó ez a mozgásforma?

 

1. Erősíti a baba-szülő köteléket

 

Babaúszás előnyei: kötelék erősítésA családdá válás mindig egy nagyon különleges, nagyon szép, ugyanakkor sokszor stresszes és végtelenül megterhelő folyamat. Az első hónapok különösen megviselhetik a párokat, hiszen ilyenkor hozzá kell szokniuk egy teljesen más életstílushoz. A babaúszás egy nyugodt, egymásra-koncentrálós időtöltést jelent, ahol erősödik a bizalom és az összetartozás érzése is könnyebben kialakulhat.

 

2. Megszeretteti a vizet a babával

 

Minél korábban ismerkedik meg egy gyermek a medencék és mélyebb vizek világával, annál kisebb az esélye annak, hogy idősebb korában félni fog tőle. Ha babaként megszereti a pancsolást, később könnyebben tanul meg úszni is, a fulladás esélye pedig nagy mértékben csökken.

 

3. Segíti a mozgásfejlődést

 

A babaúszás bizonyítottan jó hatással van a mozgás fejlődésére. A kicsik könnyebben megtanulnak mellette mászni, megfordulni, a fejüket megtartani, sőt, még a járást is egyszerűbben sajátítják el. Úszás közben fejlődnek a gyerekek izmai és erősödnek az ízületek is: javulnak a finom mozdulatok is.

 

4. Javít a kicsik alvásán

 

A babák alvása a legtöbb családban igencsak kényes pont, sok szülő szinte retteg, hogy hónapokig éjszakázniuk kell majd az aprósággal. Szerencsére azok a kicsik, akiket rendszeresen elvisznek ilyen foglalkozásokra, többet és nyugodtabban alszanak.

 

5. Magabiztosságot, céltudatosságot ad

 

A babaúszáson részt vevő gyerekek nagy részére jellemző, hogy később magabiztosabbak lesznek és jobban kezelik a szociális helyzeteket, mint nem úszó társaik. Célratörőbbé, határozottabbá és pozitívabbá válhatnak, ami akár az egész életüket meghatározhatja.

 

Mire lesz szükséged a babaúszáshoz?

 

Ha kipróbáljátok ezt a különleges mozgást, szerencsére sok mindenre nem lesz hozzá szükségetek. Gondoskodnod kell vízben is használható pelusról vagy vízi bugyiról, hogy semmilyen baleset ne történhessen, illetve 1-2 száraz törölközőről, amivel megszáríthatod babádat egy-egy óra után.

A kicsiknek és Neked is hasznos lehet egy csúszásmentes, vízben is viselhető cipő, hiszen ha elesel a medencébe, a babád veszélybe kerülhet. A Slipstop cipőkkel ezt megakadályozhatod, hiszen a medence alján is hihetetlenül stabilan megtapad, a babáknak való méret pedig megvédi a kis lábakat a különböző fertőzésektől.

Nézd meg baba Slipstop cipőinket és felnőtt méreteinket!

 

Link