Blog › Milyen legyen a benti cipő? 6 hiper fontos szempont anyukáknak!

Milyen legyen a benti cipő? 6 hiper fontos szempont anyukáknak!

 

milyen legyen a benti cipőA bölcsődés, óvodás korú gyerkőcök közel annyi időt viselik naponta benti cipőjüket, mint mi a felnőtt lábbeliket – csak a kicsik gyakran háromszor aktívabbak, mint szüleik. Ehhez a tényhez még adjuk hozzá azt is, hogy elképesztő fizikai fejlődésen mennek keresztül és egyből látszik, milyen fontos a benti cipőjük minősége.

Nézzük meg, milyen tulajdonságokkal felvértezett benti cipőt érdemes választani a gyerekeknek, hogy az minden szempontból tökéletes legyen a számukra!

 

Milyen legyen a benti cipő? Miért kell erre egyáltalán figyelni?

 

A benti cipő nem csak a lábacskák tisztán tartásáról és a kényelemről szól, hanem attól sokkal fontosabb funkciói is vannak. Kevesen tudják, hogy a kicsik óvodás korban milyen sokat fejlődnek és ez a tanulás milyen nagy hatással lehet a későbbi éveikre, így most röviden erről is beszélünk.

Ebben az időszakban a gyerekek még sokféle mozgást egyszerűen nem is ismernek, a képességeik játék, szaladgálás, csúszkálás és torna közben fejlődnek ki, ahogy az izomzatuk és az állóképességük is hatalmas változáson megy keresztül. Egy rosszul megválasztott lábbeli megakaszthatja a fejlődésüket vagy nehezebbé teheti azoknak a képességeknek az elsajátítását, amelyek a kortársak számára szinte természetesen jönnek.

Nem szabad megfeledkezni az egyensúlyérzék kialakulásáról sem, hiszen az is ebben a korban fejlődik a legtöbbet, ahogy a mozgás általános koordinációja és a motorikus képességek is.

A kevés aktivitás és a nem megfelelő cipő együttesen ezért azt okozhatja, hogy a gyermekek mozgása kevésbé lesz magabiztos, könnyebben elesnek, megbotlanak, nekimennek tárgyaknak – az egyensúlyérzéket igénylő feladatokat nehezebben végzik el és lassabban tanulnak meg például biciklizni, rollerezni.

A mozgás fejlődése egy meglehetősen összetett dolog, különösen gyermekkorban, de ha érdekel a téma és többet szeretnél tudni, itt egy nem túl hosszú, eléggé érdekes írás róla: http://budaitornasz.hu/fajlok/pipitorna.hu_ovodas.pdf

 

Na de akkor milyen legyen a benti cipő? Milyen szempontokra érdemes a szülőknek figyelni?

 

1. Legyen puha, hajlékony a talpa

 

Felnőttként is gyakran az az első dolgunk egy cipőboltban, hogy ellenőrizzük, mennyire hajlik a kiszemelt példány talpa, ez pedig egyáltalán nem véletlen. Egy-két órát, egy-két napot ki lehet bírni szikla merevségű lábbeliben, de hosszú távon ez boka, csípő-és térdfájdalmat okoz – minimum. A kicsi talpaknak is az a természetes, ha lépés közben kötöttségek nélkül képesek mozogni, főleg, hogy ők rengeteget csúszkálnak, másznak és szaladgálnak.

A puhatalpú cipő régóta kedvelt benti cipő fajta, gyermekek számára kifejezetten ajánlott.

 

2. Na de vékony, vagy vastag?

 

Mind a kettő lehet, egyik sem ördögtől való. A vastag és a vékony talp is abban az esetben káros, ha merev és a pici lábak nem képesek természetes módon gördülni-mozdulni bennük. A balerina cipő például – a maga lapos, általában nem mozgékony talpával – kifejezetten alkalmatlan benti cipőként, ahogy egy vastag talpú bakancs is.

 

3. Előny az erős, rugalmas anyag

 

Ez egyaránt jó gyerkőcöknek és felnőtteknek, hiszen a rugalmasságnak hála a kicsik nem érzik bebörtönözve lábaikat, egy erős anyagú cipőt pedig nem kell három havonta lecserélni. Vásárlásnál tehát érdemes olyan benti cipőt választani, ami  elég rugalmas ahhoz, hogy az állandó mozgást: nyúzást-húzást is kezelni tudja. Később a szülők áldani fogják ezt a döntést!

A rugalmasság azért is lényeges, hogy a gyorsan növő lábak alakját sokáig fel tudja venni a cipő, ami így később válik kényelmetlenné.

 

4. Fontos a csúszásmentesség

 

Amikor azon gondolkozunk, milyen legyen a benti cipő, fontos látni, hogy a padló, amin a kicsik használni fogják, igen csak csúszós lehet. Egy olyan lábbeliben, aminek a talpa nem véd az elcsúszástól, szaladgálás, játék, torna és a többi foglalkozás alatt könnyedén eleshet a gyerkőc.

 

5. Nem kellenek fűzők, csatok, tépőzárok!

 

Több okból sem hasznos, ha ilyenek vannak a kis benti cipőcskéken. A gyerekek ebben a korban még nem elég ügyesek ahhoz, hogy egyedül bekössenek egy cipőt, ez pedig nem csak lassabbá teszi az elkészülést, hanem szükségtelen stresszel is járhat.

A tépőzár ilyen szempontból még a jobbik eset, de csatok és fűzők semmiképp ne legyenek a cipőn. A fűző ráadásul balesetveszélyes is, hiszen könnyen kioldódhat, a gyerkőc pedig eleshet benne.

A legjobb megoldás egy olyan benti cipő, amibe csak bele kell bújni, vagy maximum egy tépőzárt kell rajta meghúzni.

 

6. A légáteresztő kényelmesebb!

 

Ez a cipő egy nap jó pár órát lesz a kicsi lábán, ami rossz légáteresztő képesség mellett igen csak kellemetlen következményekkel járhat. Ha bele izzad a lába, könnyen kidörzsölődhet, ami fájdalmas hólyagokat is okozhat, arról nem is beszélve, hogy az illatfelhő sem lesz a legrózsásabb.

A nyirkos lábakon ráadásul hamar kialakulhatnak gombás megbetegedések, amitől szintén fontos megvédeni a gyerekeket.

 

Számtalan gyártó kínál benti cipőket a gyerekeknek, de a végső döntést nem érdemes külső vagy márkajelzés alapján meghozni. Reméljük, hogy tudtunk segíteni a választásban, ha pedig olyan cipőt keresel, ami az összes felsorolt nézőpontnak megfelel, nézz szét Slipstop cipőink között! A cikk alatt már láthatsz is párat!

Link