Blog › Slipstop – biztonság és higiénia egy cipőben

Slipstop – biztonság és higiénia egy cipőben

 

Slipstop: higiénia, biztonságHogy miért válassza gyermekének ezt az újdonságot? Milyen esetekben alkalmazható a Slipstop cipő? Olvassa el, miért javaslom gyermekorvosként ezeket a biztonsági cipőket!

 

 • Biztonságot ad csúszós felszíneken. Az elcsúszás következtében felmerülő balesetek sora szinte végtelen. Egész évben előfordul vizes, csúszós talaj, ahol mezítláb nagy eséllyel esnek el még a körültekintő felnőttek is, nem még a gyermekek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy gyermekünket próbáljuk óvni az efféle esésektől.
 • Minden évszakban felmerülő betegség a felfázás és megfázás. Az elkerülés érdekében fontos, hogy a lábunk ne fázzon! A Slipstop véd a felfázás ellen a hideg padlón, kövön, betonon a házban, pincében, kamrában közlekedve.
 • Nyári időszakban biztonságos viselet forró homokban, felforrósodott talajon. Első pillantásra jó ötletnek tűnik, ha a gyermekünk mezítláb szeretne jönni velünk akár csak pár méteres távon is (pl. strandon), ám a meleg kő vagy beton csúnyán összeégetheti a talpát.
 • Vízben is viselhető, úszáshoz sem kell levenni, mert nem esik le. Ismeretlen tavak, tengerek esetén különösen ajánljuk, hiszen nem tudhatjuk milyen a flóra és fauna, ráléphet kőre, kavicsra vagy akár különböző állatokra is, amik felsérthetik a lábát.
 • Strandok és fürdők mosdói, öltözői, folyosói sajnos bővelkednek a veszélyforrásokban. Ilyen talajon is higiénikus környezetet biztosít, véd a szennyeződés, baktériumok, vírusok és gombás fertőzések gyors terjedése ellen.
 • Játszóházakban, közösségi tereken való használata, szintén higiéniai okokból, nagymértékben javasolt. Praktikusabb, mint a zokni, hiszen nem esik le és az elcsúszást is akadályozza.
 • A mezítlábas járkálásnak szinte minden előnye megmarad, mégis védelmet ad a szálkák, kavicsok, szilánkok, tüskék és hasonló veszélyforrások ellen.

 

Slipstopban járás előnyei:

 

 • A lábizmok használatba vétele segíti a helyes talpboltozat kialakulását és az egyensúlyérzéket.
 • Természetes talajon való sétáláskor a „talpmasszázs” felerősíti a vérkeringést, eltávolítja a salakanyagokat és ezért ellazítja, majd feltölti a gyermekeket.
 • A talp érintkezésekor a talajjal a gyermek jobban észreveszi a környezetet maga körül, amely magabiztosabb járást biztosít – A gyermekek mezítlábas járás közben egyenesen mennek, nem néznek annyit a földre, mint cipőben járó társaik.

 

...vannak olyan helyek ahol azonban NEM javaslom:

 

 • Kemény- és síkfelületeken, hosszútávon való viselésre. Városi viseletként járdán, aszfalton huzamosabb használatra. Ez a talaj nem minősül természetes talajnak, és erős a súrlódás is, ezért hosszabb távon a bokának és magának a cipőnek sem tesz jót.
 • Kiránduláskor az erdőben, ligetben, arborétumokban. Nem csak attól tarthatunk, hogy korhadt faágakra, mások által elhajított szemétre lép a gyermek, különböző rovarok és állatok is előfordulhatnak, melyek átcsíphetnek a Slipstop cipőn. Ilyen esetekben érdemesebb magasabb zoknit és zárt cipőt adni gyermekre.

 

dr. Sőregi Mária

2016 házi gyermekorvosa, Családháló díj

Link